nieuws

27-10-2022

We hebben dit jaar een recordoogst aan olijven

We hebben dit jaar een recordoogst aan olijven

Het blijft ieder jaar moeilijk om vooraf in te schatten hoeveel olijven we kunnen plukken in onze olijfgaard, maar toen ik dit jaar de afspraak maakte bij de locale olijfpers, bleek ik mij 100 procent te hebben vergist. Dat werd al na twee plukdagen duidelijk. Weer waren er lieve vrienden uit Nederland en hier uit de omgeving komen helpen plukken, en onze vakantiegasten uit het andere huis in Loretello wilden ook graag een middag ervaren hoe zo'n oogst in zijn werk gaat. 
Na overleg met de olijfpers kregen we een nieuw tijdstip toegewezen, want 'iedereen heeft dit jaar veel meer opbrengst.' Er werd continu geperst, dag en nacht. Vanmorgen vroeg was het zover, onze meer dan 500 kilo kregen een koninklijke behandeling en nog voor de middag waren onze blikken olie gevuld. Ongeveer 83 liter absolute topkwaliteit, de zuiverste soort extra vergine olie. Biologisch, nooit bespoten, zongerijpt en lichtgroen. We gaan er het komende jaar met familie en vrienden van genieten. We zijn trots op onze eigen olie en hadden er alle inspanning graag voor over. 

02-07-2022

De zonnigste zonnebloemen om ons heen

De zonnigste zonnebloemen om ons heen

Zo mooi en zo veel als dit jaar hebben we rondom Casa d'Oro nog niet eerder velden vol zonnebloemen gezien. Een wandelingetje naar het einde van de Strada dei tre Camini in de vroege ochtend, begin juli, leverde deze foto op. Heerlijk om te weten dat er aan het eind van de bloeitijd ook nog heerlijke zonnebloemolie uitkomt. 

16-06-2022

Mooie kersenoogst gedeeld met de vogels

Mooie kersenoogst gedeeld met de vogels

Eerlijk gedeeld met de vogels. Zij hebben driekwart van de rijpe kersen aangepikt in onze boom. Wij mogen één kwart zelf opeten. Ze zijn heerlijk fris zoet en wij zijn blij en dankbaar met deze oogst. 

25-05-2022

Mozaïek in Marotta, een creatieve explosie

Mozaïek in Marotta, een creatieve explosie

Marotta, een leuke badplaats aan de Adriatische kust, heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht doorgemaakt. Gezellige strandtentjes, goede restaurants en een fijne boulevard, waar je eindeloos langs kunt wandelen met uitzicht op de branding. Elke woensdagochtend is er een gezellige markt. Vandaag zagen wij dat de coronatijd goed besteed is en dat over enkele kilometers alle muren langs het strand zijn gevuld met kleurrijke mozaïeken. Steeds met verschillende thema's, zoals dit voorbeeld met uiltjes. Sommige muurtjes beelden het onderwaterleven uit, of sporten, of bloemen, kerken of heiligen. Je kijkt je ogen uit. Gaat dat zien!

14-04-2022

Er zijn nieuwe familiespellen in huis

Er zijn nieuwe familiespellen in huis

Wat is er leuker dan op een warme zomeravond samen een ouderwets familiespel doen op het terras? Met z'n tweeën scrabblen of met z'n vieren pim-pam-petten of het nieuwe spel 'OK Boomer' waarin 2 generaties het tegen elkaar mogen opnemen qua kennis van hun eigen tijd. Het 30-sekondenspel. Of gewoon een kaartspel of Yathzee. We hebben een aantal nieuwe spellen gekocht voor onze gasten en wensen u veel ontspannende uurtjes toe. 

26-10-2021

Gezellig samen olijven plukken, wat een feest!

Gezellig samen olijven plukken, wat een feest!

Samen met vrienden uit Nederland zijn we afgelopen zondag begonnen met het plukken van de olijven. De laagste bomen het eerst, die konden we zonder gebruik van ladders afritsen. Op maandag kregen we hulp van onze twee fantastische tuinmannen, die met een zgn. trilhark de hoge bomen onder hun hoede namen. Vroeger klommen we zelf in de bomen, maar dat vinden we niet meer verantwoord. We kennen teveel mensen die ongelukkig uit een boom of van een ladder af gevallen zijn. Dus houden we het tegenwoordig gezellig met korte plukdagen, lange lunches en uitrusten in de zon. Dit jaar is de oogst niet zo groot, maar er is genoeg voor familie, vrienden en onze vakantiegasten. Het was weer een toptijd!

21-10-2021

Granaatappels geoogst, geen fan geworden

Granaatappels geoogst, geen fan geworden

Hoewel ik weinig gerechten ken, waarin ik granaatappelpitjes zou gebruiken, wilde ik een struik vol rijpe granaatappels niet negeren. Ik heb een paar appels geplukt en geproefd. Heel verschillend van smaak, soms zoet, soms tranentrekkend zuur. Granaatappels doorgesneden, schort om (!!!!) en met een pollepel de pitjes eruit geklopt. Wat een kliederboel werd dat. Toen de pitjes in de salade gebruikt - veel teveel. Natuurlijk op internet gelezen dat het hier gaat om superfood en welke medicinale toepassingen er mogelijk zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat ik een fan ben. Misschien kan ik ze gebruiken als ruilmiddel met de buren verderop, die nog allerlei groente in de tuin hebben staan.

20-10-2021

Nieuwe boeken in het huis

Nieuwe boeken in het huis

Regelmatig worden bij ons nieuwe boeken voor onze gasten klaargelegd om tijdens hun verblijf te lezen. We zoeken steeds naar titels met een link naar Italie. Voor wie even is uitgelezen: we hebben ook inspirerende kookboeken met originele Italiaanse recepten.

05-06-2021

Met je hond naar zee in de vakantie

Met je hond naar zee in de vakantie

Van onze eerste gasten deze zomer hoorden we enthousiaste verhalen over het hondenstrand in Fano. Er zijn hondenbedjes, snacks, douches, een hondentoilet en er worden activiteiten georganiseerd voor honden en baasjes. Dolle boel daar. Kijk voor meer informatie op de website www.animalido.it 

03-06-2021

Check vooraf de oplaadpunten voor electrische auto's in Italië

Check vooraf de oplaadpunten voor electrische auto

 

Het electriciteitsnet van ons huis is - zoals de meeste huishoudens hier - niet berekend op het opladen van een elektrische of hybride auto. Maar het kan wel in de directe omgeving, bijvoorbeeld langs de SP 424, de provinciale weg van de kust naar het binnenland.
Electrisch rijden vergt iets meer organisatie tijdens uw verblijf in Italië. 

Via onderstaande link vindt u alle oplaadpunten in Europa. 

 

https://www.eafo.eu/fuel-map 

 

03-11-2020

Weg met de geraniums

Weg met de geraniums

Ze hebben in de afgelopen jaren goede dienst gedaan, onze plastic geraniums. Maar gisteren hebben we ze voorgoed opgeruimd. De eerste jaren na de verbouwing probeerden we de bovenramen op te fleuren met echte geraniums. Geen goed idee als een huis wordt verhuurd, want niet alle gasten gaven de planten water en dan is het in de hoogzomer snel afgelopen met de fleurigheid.

Toen er bijna niet van echt te onderscheiden kunstgeraniums op de markt kwamen hebben we die voor de ramen geplaatst. Een paar jaar geleden kwamen er luikjes bij de bovenramen als extra aankleding en daardoor waren er geen kunstplanten meer nodig. Eén van onze gasten gaf bij een terugkoppeling van het verblijf afgelopen zomer aan als negatief puntje, dat de kunstgeraniums afbreuk deden aan de verder zo natuurlijke uitstraling van deze plek.

Wij kwamen na de zomer terug in ons huis en keken weer eens met een frisse blik. Weg met die geraniums.... Toegegeven, het huis kan prima zonder. Bedankt Leontine voor je eerlijke kritiek. 

01-11-2020

Zondagochtend wandeling naar Corinaldo

Zondagochtend wandeling naar Corinaldo

Het is november en een stralend zonnige dag. Onze olijven zijn geplukt, huis en tuin zijn aan kant. Ik spring al vroeg uit bed voor een fijne wandeling. Vanuit Casa d'Oro is het 2 kilometer naar de stad Corinaldo, maar wel met een stevige stijging en daling. Ongeveer een half uur lopen. Wat een beloning als om 9 uur de kerkklokken beginnen te luiden en het dal wordt gevuld met nog meer geluid dan de vogels en olijvenplukkers. Even vergeet ik dat we ons vertrek naar Nederland alweer voorbereiden. Hier kan ik in de winter met plezier aan terugdenken. Ci vediamo, Corinaldo. 

04-07-2020

Verse vijgen uit eigen tuin, zoet en rijp.

Verse vijgen uit eigen tuin, zoet en rijp.

Vandaag heb ik de rijpste vijgen uit de boom geplukt. Ze zijn zoet, sappig en onweerstaanbaar lekker. Vooral in een salade met rucola, balsamico, olijfolie en kleine stukjes gorgonzola. Mmmmmmm. 

24-06-2020

Beter, sneller wi-fi in huis en bij het zwembad

Beter, sneller wi-fi in huis en bij het zwembad

Omdat onze gasten veel gebruik maken van internet hebben we in Casa d'Oro een snellere verbinding laten installeren. Er is een nieuwe router geplaatst en de snelheid is ongeveer verdrievoudigd, ten opzichte van een week geleden. 
Zo kunnen we nu gemakkelijker gebruik maken van chromecast of programma's terugkijken op 'uitzending gemist', zonder haperen als onderwijl iemand anders iets op zijn tablet aan het bekijken is. 
niet alleen in huis is de verbinding top, ook onder de moerbeiboom, bij het zwembad werkt het prima. 

10-06-2020

Goed nieuws: vanaf nu is er airco in ons huis

Goed nieuws: vanaf nu  is er airco in ons huis

Vooral in het hoogseizoen kan het heel aangenaam zijn om in de slaapkamer een airconditioning te hebben, die zorgt voor een koele slaaptemperatuur. In overleg met het installatiebedrijf hebben we ook in de woonkeuken een unit laten plaatsen. 
Van verschillende gasten kregen we die wens te horen en daarom hebben wij sinds vandaag een moderne, geruisloze installatie, makkelijk te bedienen. Want vakantie in een zonnig klimaat is fijn, maar het is nog fijner als je zelf kunt kiezen om die warmte even te vermijden.

06-12-2018

Derde Michelin-ster voor Uliassi in Senigallia

Derde Michelin-ster voor Uliassi in Senigallia

Sterrestaurant Uliassi in Senigallia is niet een gewoon restaurant aan zee, het is een belevenis. Jaren geleden - ze hadden nog niet eens hun eerste ster, hebben wij ons al verbaasd over de creativiteit die uit de gerechten sprak. Zojuist hebben zij hun derde ster verdiend en dat trekt komend seizoen vast weer veel chique publiek naar de mooie badplaats. Op slechts 15 km van ons huis.

Maar ook zonder een dikke portemonnee kun je in Senigallia heerlijk eten. Langs de boulevard of in de oude stad.

Voor de gastronomische fijnproevers is het weer een reden om een vakantie te boeken in één van onze twee huizen, in Corinaldo (15 km van zee) of in Loretello (25 km van zee). 

U bent van harte welkom, maar wacht niet te lang met boeken, want het zomerseizoen zit elk jaar vroeger vol.

 

Op de foto ziet u het oude danspaleis in Senigallia, tegenwoordig gebruikt voor congressen.

Restaurant Uliassi ligt aan het begin van de boulevard, richting de jachthaven, ca. 200 meter van het danspaleis in een onopvallend gebouw.

08-09-2018

Boeken, films of Italiaanse muziek

Boeken, films of Italiaanse muziek

Op vakantie kunt u weer eens de tijd nemen om een boek te lezen. In ons huis vindt u volop boeken over de geschiedenis van Italie, kunst, reizen, lekker eten en koken. En tijdens het lezen luistert u naar Italiaanse muziek. Op een regenachtige dag kijkt u naar een van de vele klassieke Italiaanse films die u bij ons op DVD kunt bekijken. Geen tijd voor verveling.....

04-09-2018

Heerlijk wandelen in het voor- of naseizoen

Heerlijk wandelen in het voor- of naseizoen

Het maakt nauwelijks uit waar je begint met een mooie wandeling, in de directe omgeving van ons vakantiehuis word je altijd verrast door de frisse natuur, onbekende weggetjes en onverwachte ontmoetingen. Vooral het voor- en najaar zijn uitermate geschikt. Een fijne manier om jezelf weer eens op te laden vol energie. En wat is een mooiere beloning na zo'n inspanning dan een goede Italiaanse maaltijd met een mooi glas wijn? En daarna een verkwikkende nachtrust in een goed bed?

U bent van harte welkom in ons huis.