Corinaldo

Werelderfgoed: Corinaldo

Ongenaakbaar op een heuvel
Ongenaakbaar op een heuvel

Niet voor niets staat Corinaldo op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Mooi gerestaureerd en authentiek. Een architectonisch wonder. Met trotse stadsmuren, 912 meter lang - de langste ononderbroken stadsmuur in Le Marche.

Met zijn circa 6.000 inwoners is Corinaldo een relatief kleine stad, maar er zijn volop voorzieningen, zoals supermarkten, bakkers, een slager, groenteboer, banken, apotheken, restaurants en bars. Er is een theater, groot zwembad en een tennisbaan.

 

In 2007 werd Corinaldo verkozen tot 'Borgo piu bello' van Italie en het heeft de cultuurhistorisch belangrijke 'Bandiera d'Arancia.'

 

Casa Doro ligt ca. 2 kilometer buiten de stad aan een verharde weg. Rustig, maar goed bereikbaar.

 

Vuurvliegjes en schone lucht

 

Behalve dat rond CasaDoro een stilte heerst die wij in Nederland niet meer gewend zijn, is de lucht er zeer schoon. Iets waar de heuvels van Le Marche om bekend staan. Bewijs daarvan zijn de jaarlijks terugkerende vuurvliegjes in de zomer. Een schouwspel dat nooit verveelt. Italianen weten dat vuurvliegjes altijd de zuivere lucht opzoeken. In de omgeving van CasaDoro zijn geen autowegen, industrie of vliegvelden. Ideaal voor mensen met astma of andere luchtwegaandoeningen.

 

Vlakbij de Adriatische zee

Het oude danspaleis 'Rotonda'
Het oude danspaleis 'Rotonda'

Aan de kust, 15 km verderop, ligt o.a. de karakteristieke kustplaats Senigallia, de oudste badplaats van de Adriatische kust. Met z'n vissershaven, jachthaven, boulevard, prettige zandstrand, een modern ziekenhuis en een keur aan bijzondere restaurants.

 

Meer landinwaarts vindt u 25 km verderop de Apennijnen, een oase voor wandelaars, bergsporters en mountainbikers.

Vliegvelden zijn er in Falconara (Ancona), Rimini, Forli, Bologna. Maar ook een vlucht naar Rome met daarna een prachtige treinreis door de Apennijnen is een belevenis.

Geboortestad van St. Maria Goretti

Toonbeeld van puurheid en vergevingsgezindheid
Toonbeeld van puurheid en vergevingsgezindheid

Het verhaal van Maria Goretti, die werd geboren in 1890 in Corinaldo, spreekt ook in deze tijd veel mensen aan. Het meisje dreigde op 11-jarige leeftijd door haar buurjongen te worden misbruikt en als zij zich hevig verzet steekt hij met een mes op haar in. Zij bezwijkt in het ziekenhuis, een dag na de aanval, op 6 juli 1902.

Maar voordat zij haar ogen sluit vergeeft zij haar belager. De moordenaar, Allessandro Serenelli, krijgt 30 jaar dwangarbeid opgelegd. Tijdens zijn gevangenschap bekeert hij zich tot het christendom en hij vraagt en krijgt uiteindelijk vergiffenis van de moeder van Maria, Assunta.

Als Allessandro vrijkomt treedt hij in een klooster in Ascoli Piceno, waar hij als tuinier wordt aangesteld. Hij zal de leeftijd van 89 jaar bereiken en er zijn verschillende interviews en brieven van hem bewaard gebleven.

 

In 1947 wordt Maria Goretti zalig verklaard. En in 1950 volgt haar heiligverklaring door Paus Pius XII op het plein van de St. Pieterskerk in Rome. Hierbij zijn honderdduizenden belangstellenden aanwezig. Ook haar moeder en overgebleven broers en zusters zijn erbij. Er ontstaan verschillende pelgrimsoorden, ter nagedachtenis aan St. Maria Goretti, waaronder Corinaldo. U kunt onder andere de St. Maria Goretti-kerk bezoeken, waar relikwieën liggen en even buiten de stad staat haar vermeende geboortehuis, een eenvoudig boerenhuisje.

St. Maria Goretti wordt beschouwd als toonbeeld van puurheid en vergevingsgezindheid.

 

Meer weten over St. Maria Goretti?

 

In 1949 is in Italië een film gemaakt, getiteld ‘Cielo sulla palude’ (de hemel boven de moerassen) over het leven van Maria Goretti, waarvan een fragment is te zien via YouTube http://www.youtube.com/watch?v=B6RxOKoBr0U

Er bestaat een Amerikaanse documentaire, die in 6 delen van ca. 10 minuten is te zien op YouTube. Begin bij deel 1 en klik door naar volgende delen:

http://www.youtube.com/watch?v=z5HJ5IYcic8&NR=1

 

Zondagochtend wandeling naar Corinaldo

 
Zomaar een zondagochtend in november. De wandeling van ons huis naar de stad Corinaldo duurt ongeveer een half uur. Het is maar 2 kilometer, maar met een fikse stijging en daling erin. Op zondag beginnen om 9 uur de kerkklokken in de stad te luiden. Een betoverend geluid. En daarna weer de silte, de vogels, een piepende tractor op rupsbanden, olijvenplukkers aan het werk. Na een glas water en een cappuccino ben ik voldoende uitgerust voor de terugreis. Ci vediamo, Corinaldo.